Autoverzekering

Autoverzekeringen

Autoverzekeringen zijn er onwijs veel. U kunt zelf bepalen hoe u uw autoverzekering samenstelt. Hierbij rijst de vraag: waar moet ik op letten bij een autoverzekering?
De meeste aanbieders bieden een WA-verzekering, WA plus verzekering en een allrisk verzekering aan. Hieronder de verschillen tussen deze drie vormen van verzekering en bekijk welke voor u van toepassing is.
In het algemeen zijn er drie soorten autoverzekeringen. Als eerst hebben we de WA-verzekering. Deze verzekering is wettelijk verplicht en staat voor “wettelijke aansprakelijkheidsverzekering”. De wet verplicht elke autobezitter deze verzekering af te sluiten. Alleen mensen die met succes een beroep doen op de uitzonderingsregel voor religieus bezwaarden hoeven geen autoverzekering af te sluiten. Deze mensen gaan er van uit dat als er autoschade ontstaat, een hogere macht voor een oplossing zal zorgen. Heeft u geen religieuze bezwaren en wilt u toch een autoverzekering? U kunt gemakkelijk de premies online berekenen van OHRA, ABN, NowGo, Aegon, Ditzo, Verzekeruzelf, InShared, Unive, FBTO, HEMA en nog veel meer.

WA-verzekering de minimale dekking dekking

Een WA-verzekering dekt alle schade die de eigenaar van de auto met zijn auto door zijn schuld toebrengt aan anderen, de passagiers en zichzelf. Schade aan eigen bezittingen zijn niet gedekt, waaronder de schade aan de eigen auto. Als een aanrijding uw schuld is, dan krijgt de tegenpartij z’n schade via uw autoverzekering vergoed, maar draait u zelf voor uw eigen schade op. Bij diefstal krijgt u bij deze verzekering ook niets vergoed.

WA plus autoverzekering

De WA plus autoverzekering is ook wel de WA-extra of WA-plus of Beperkt Casco-verzekering. Die biedt dezelfde dekking als een WA-verzekering, maar ook schade door brand, diefstal of een botsing met dieren is met deze autoverzekering verzekerd. De WA plus verzekering is anders dan een WA verzekering. Lees meer over de verschillen tussen WA en WA plus.

Autoverzekering: all risk verzekering

Deze dekking is het meest uitgebreid. Met deze dekking krijg je alle schade vergoed, ook wanneer een ongeluk door uw eigen schuld is veroorzaakt. U heeft alleen geen dekking als u dronken of onder invloed van drugs was ten tijde van het ongeluk. De verzekeraar kan dan weigeren om uit te keren.

Tip autoverzekering

Heeft u of uw partner nog een auto? Het is dan aan te raden om deze tweede auto te verzekeren bij dezelfde verzekeraar. De schadevrije jaren die u voor de eerste auto heeft opgebouwd zijn ook geldig voor de tweede auto.

Wist u trouwens dat de meeste autoverzekeringen dagelijks opzegbaar zijn? Heeft u gekeken of u nog wel de beste premie hebt? Kijk of u nog de beste premie heeft en stap mogelijk over om zo optimaal te genieten van een goede premie.

De dagwaarde van uw autoverzekering

Welk type autoverzekering moet u nu kiezen? Dit hangt af van de dagwaarde van uw auto. Voor een oude wagen heeft het weinig zin om deze allrisk te verzekeren. De verzekeraar keert namelijk maximaal de dagwaarde uit. Deze kan aanzienlijk laag liggen, waardoor het niet de moeite waard is om de auto allrisk te verzekeren. Bedenk ook dat u bij een all risk verzekering op een nieuwe auto alleen in het eerste en soms ook in het tweede jaar de nieuwprijs vergoed krijgt. In de jaren daarna trekt uw verzekeraar een afschrijvingspercentage van de schade-uitkering af.

Dagwaarde en total loss

Als het duurder is om de auto te repareren dan wordt uw auto economisch total loss verklaard. Een oude auto wordt eerder total loss verklaard dan een nieuwe. Als vuistregel geldt dan ook om voor nieuwe auto’s alleen de eerste drie jaar een all risk verzekering af te sluiten en daarna over te stappen op de goedkopere WA-casco of WA-verzekering.
Voor auto’s van een jaar of zeven, acht is het financieel meestal aantrekkelijker om alleen een WA-verzekering te nemen. Alleen in het geval van een hoge korting kan het interessant zijn om uw auto in een hogere dekking te houden.

Reacties zijn gesloten.